Het hoogwerkercertificaat: alles wat je wilt weten

Werken op hoogte? Dat doe je met een steiger of een hoogwerker. Hoogwerkers zijn daarbij ideaal omdat ze snel te verplaatsen zijn. Maar mag je zomaar met een hoogwerker aan de slag? En wat moet je doen om een hoogwerkercertificaat te halen? Wij behandelen de meestgestelde vragen? Staat jouw vraag er toch niet tussen? Stel hem gerust aan ons.

  Stel je vraag

Wat is een hoogwerkercertificaat en wie heeft hem nodig?

Een hoogwerkercertificaat is een officiële erkenning die aangeeft dat je bekwaam bent om veilig met hoogwerkers te werken. Hoogwerkers zijn machines die worden gebruikt om mensen en materialen op hoogtes te verplaatsen, bijvoorbeeld bij bouw- en onderhoudswerkzaamheden. Het certificaat is nodig om te voldoen aan de Nederlandse wetgeving en om ongelukken en schade te voorkomen. Bovendien ben je met een certificaat verzekerd, mocht er iets gebeuren. Daarom heeft iedereen die een hoogwerker wil bedienen, een certificaat nodig. Of je nu ZZP’er of medewerker bent.

Is het behalen van een hoogwerkercertificaat verplicht?

De wet schrijf niet specifiek voor dat een hoogwerkercertificaat verplicht is, maar het is wél verplicht om voldoende kennis van het bedienen van hoogwerkers te hebben én dit te kunnen aantonen. Een certificaat is de duidelijkste een eenvoudigste manier om hieraan te kunnen voldoen.

Is werken met hoogwerkers gevaarlijk?

Het werken met hoogwerkers hoeft niet gevaarlijk te zijn. Maar bij onvoldoende kennis en onjuist gebruik gaat het helaas ook wel eens mis. In 2015 zijn er 68 fatale ongevallen (wereldwijd) bekend door vallen van hoogte (25), elektrocutie (15), beknelling (13), omvallen van de hoogwerker (9) en aanrijding (6). Het hanteren van de veiligheidsvoorschriften kanongelukken voorkomen. Deze leer je tijdens een hoogwerkercursus.

Welke soorten hoogwerkers worden behandeld in de cursus?

De cursus voor het hoogwerkercertificaat behandelt verschillende soorten hoogwerkers, waaronder telescoop-, knikarm- en schaarhoogwerkers. De cursus richt zich op het veilig opzetten, bedienen en manoeuvreren van deze machines.

Wat zijn de vereisten om deel te nemen aan de cursus?

De vereisten kunnen variëren afhankelijk van de aanbieder van de cursus. Meestal moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een goede fysieke conditie hebben om goed bekwaam de machine te kunnen bedienen.

Wat wordt behandeld in de cursus voor het hoogwerkercertificaat?

De cursus omvat onderwerpen zoals veiligheidseisen, risicobeoordeling, operationele procedures, noodprocedures, en praktische training in het bedienen van verschillende soorten hoogwerkers. Zo weet je hoe je veilig met hoogwerkers om hoort te gaan en kun je dit in de praktijk toepassen.

Hoe lang duurt de cursus?

Een cursus voor veilig werken met hoogwerkers duurt één dag en gebeurt in een groepje van maximaal 8 personen. Op deze dag wordt theoretische kennis en werken in de praktijk behandeld en het examen afgenomen met een multiple choice toets en een praktijkopdracht. Je weet direct of je geslaagd bent en ontvangt daarna vlot je certificeringspasje.

Is er een examen om het hoogwerkercertificaat te behalen?

Ja, na de cursus volgt een praktisch en theoretisch examen. Je moet laten zien dat je de nodige kennis hebt opgedaan en veilig met een hoogwerker kunt werken.

 Hoe lang is het hoogwerkercertificaat geldig?

Het hoogwerkercertificaat heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. Na die periode moet je een herhalingscursus volgen om je kennis en vaardigheden op te frissen en het certificaat te vernieuwen.

Wat zegt de Nederlandse wetgeving over werken met hoogwerkers?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en het Arbobesluit stellen regels vast voor het werken met hoogwerkers. Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers de juiste training en certificering krijgen voordat ze met hoogwerkers werken. Dit is om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. Ook moeten ze zorgen dat de machines waar hun werknemers mee werken, jaarlijks gekeurd worden.

Waar kan ik een hoogwerkercertificaat halen?

Bij ons, Kors Hoogwerksystemen, kun je terecht voor het halen van het hoogwerkercertificaat. Zowel als individu of als werkgever kun je bij ons terecht voor een cursus veilig werken met hoogwerkers, hoogwerker keuringen, onderhoud, onderdelen, verhuur en aankoop van hoogwerkers. We zitten dus elke dag volop in alle facetten van werken met hoogwerkers en kunnen je helpen met alles rondom hoogwerkers.

Bekijk onze cursus  Aanmelden