Het weer en uw veiligheid op een hoogwerker

Uw veiligheid moet altijd voorop worden gesteld bij het werken op een hoogwerker. Elk jaar lopen personen ernstig letsel op, soms zelfs met fatale afloop. Dit moeten we te allen tijde zien te voorkomen, maar hoe doen we dit? Dit kunt u doen door op de hoogte te blijven van veiligheidseisen, te weten bij welk soort weer het wél en niet veilig is om te werken en door altijd logisch te blijven nadenken. Zo maken we samen het werken met hoogwerkers een stuk veiliger!

Wind en de veiligheid op een hoogwerker

Wanneer we op de grond staan lijkt wind geen grote boosdoener van gevaarlijke situaties. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens grote windkrachten meegemaakt, maar meestal valt de wind mee. Echter, dat wat op de grond als een licht briesje voelt, kan op grotere hoogte als een enorme windstoot aanvoelen. Wees u hiervan bewust! Niet voor niets stelt de wet dat er niet met een hoogwerker mag worden gewerkt bij windkracht 6 en hoger.

Regen en de veiligheid op een hoogwerker

In principe kan er gewoon gewerkt worden tijdens regen. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid regen die er valt en de combinatie met windstoten. Gaat het steeds harder regenen? Dan is het aanbevolen naar de grond te verplaatsen en te wachten tot het opklaart. Beoordeel altijd zelf of u de situatie veilig genoeg vind om uw werk uit te kunnen voeren en geef het eerlijk aan wanneer u de situatie niet vertrouwt.

Ondergrond

Regen heeft invloed op de ondergrond, zeker wanneer er niet op een stenen(of asfalt) ondergrond wordt gewerkt. Er mag niet op een te scheve ondergrond worden gewerkt met een hoogwerker. De grens ligt bij maximaal 5 graden! Check altijd de typeplaat van de hoogwerker. Uw veiligheid komt ernstig in het geding wanneer de hoogwerker onstabiel raakt.

Onweer

Bij opkomend onweer moet het werken op een hoogwerker direct worden gestaakt! Het is levensgevaarlijk om u tijdens onweer op hoogte te bevinden. Wacht tot het opklaart voor u weer de hoogte in gaat.

Sneeuw, hagel en mist

Bij al de andere weersomstandigheden zoals sneeuw, hagel of mist, is het belangrijk dat u de situatie correct beoordeeld. Wanneer u door de weersomstandigheden uw hoogwerker niet meer veilig kunt bedienen is het verstandig de werkzaamheden zo snel mogelijk te pauzeren. Wacht dat het weer kalmeert en ga dan pas weer de hoogte in. Onthoud dat uw veiligheid belangrijker is dan een klus.

Hoogwerker training

Met de juiste kennis op zak gaat u al een stuk veiliger aan het werk op hoogte! Tijdens onze hoogwerkertraining leert u alles over uw veiligheid op een hoogwerker. Binnen één dag heeft u het felbegeerde TUV® Hoogwerkercertificaat in de pocket!
Lees meer