Het weer en uw veiligheid op een hoogwerker

Uw veiligheid moet altijd voorop worden gesteld bij het werken op een hoogwerker. Elk jaar lopen personen ernstig letsel op, soms zelfs met fatale afloop. Dit moeten we te allen tijde zien te voorkomen, maar hoe doen we dit? Dit kunt u doen door op de hoogte te blijven van veiligheidseisen, te weten bij welk soort weer het wél en niet veilig is om te werken en door altijd logisch te blijven nadenken. Zo maken we samen het werken met hoogwerkers een stuk veiliger!

Cursus veilig werken met hoogwerkers

veiligheid hoogwerker

Werken tijdens verschillende weersomstandigheden

Wind en de veiligheid op een hoogwerker

Op de grond lijkt het effect van de wind op een hoogwerker wel mee te vallen, maar schijn bedriegt. Wat op de grond als een licht briesje voelt, kan op grotere hoogte als een enorme windstoot aanvoelen. De korf bovenaan de lange arm van een hoogwerker is beweeglijker dan je misschien denkt. Wees je hiervan bewust! Zorgt te allen tijde dat de hoogwerker stabiel is opgesteld volgens de voorschriften om omwaaien te voorkomen, dit risico wordt namelijk groter wanneer de hoogwerker helemaal is uitgeschoven.

Niet voor niets stellen de eisen dat er niet met een hoogwerker mag worden gewerkt bij windkracht 6 en hoger.

Regen en de veiligheid op een hoogwerker

In principe kan er gewoon gewerkt worden met een beetje regen. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid regen die er valt en de combinatie met windstoten. Gaat het steeds harder regenen? Dan is het aanbevolen naar de grond te verplaatsen en te wachten tot het opklaart. Regenwater kan de korf glad maken en ook het werken met gereedschap is lastiger met natte, misschien koude handen.

Beoordeel altijd zelf of u de situatie veilig genoeg vind om uw werk uit te kunnen voeren en geef het eerlijk aan wanneer u de situatie niet vertrouwt.

Natte of onstabiele ondergrond

Regen heeft invloed op de ondergrond, zeker wanneer er op ruw of onverhard terrein wordt gewerkt. Zorg voor een hoogwerker die hier geschikt voor is en zorg voor rijplaten als de ondergrond te zacht is. Er mag niet op een te scheve ondergrond worden gewerkt met een hoogwerker. Controleer altijd op de typeplaat wat de maximale hellingsgraad is van de hoogwerker. Uw veiligheid komt ernstig in het geding wanneer de hoogwerker onstabiel raakt.

Stop direct bij onweer

Bij opkomend onweer moet het werken op een hoogwerker direct worden gestaakt! Het is levensgevaarlijk om u tijdens onweer op hoogte te bevinden, de hoogwerker werkt als een geleider van onweer. Wacht tot het opklaart voor u weer de hoogte in gaat.

Veiligheid voorop bij sneeuw, hagel en mist

Bij al de andere weersomstandigheden zoals sneeuw, hagel of mist, is het belangrijk dat u de situatie correct beoordeeld. Wanneer u door de weersomstandigheden uw hoogwerker niet meer veilig kunt bedienen is het verstandig de werkzaamheden zo snel mogelijk te pauzeren. Wacht dat het weer kalmeert en ga dan pas weer de hoogte in. Onthoud dat uw veiligheid belangrijker is dan een klus.

Leer in veiligheid met hoogwerkers werken

Met de juiste kennis op zak gaat u al een stuk veiliger aan het werk op hoogte! Tijdens onze hoogwerkertraining leert u alles over uw veiligheid op een hoogwerker. Binnen één dag heeft u het felbegeerde TUV® Hoogwerkercertificaat in de pocket!

Bij Kors kunt u terecht voor het halen van uw hoogwerkercertificaat en het vernieuwen van uw certificaat.
Lees meer